Årsmöte_2016

Årsmöte 2016

Söndagen den 13 mars 2016 hade Sotholms Härads Hembygdsförening sitt årsmöte i Nynäshamns församlingshem.

Föreningens ordförande Jan Mellring hälsade de närvande medlemmarna, på det välbesökta mötet, välkomna och lämnade över till Britt Hortlund som skötte klubban under årsmötet. Ordinarie sekreterare skrev, kassören och revisorena läste upp sina rapporter. Valberedningen var väl förberedd så alla om- och nyval gick snabbt och smidigt.

Sekreterare Karin Angerby, Mötesordförande Britt Hortlund samt föreningens ordförand Jan Mellring

Gunilla Björklund fick hembygdsförbundets hedersnål med lagerkrans

Gunilla Björklund fick hembygdsförbundets hedersnål med lagerkrans. En avgående styrelsemedlem fick blommor.

Göran Janulf från Tumba underhöll, före mötet och under kaffepausen, med gamla kända visor på 1- och 2-radigt durspel, säckpipa och piano samt sång.

Efter gott kaffebord med smörgås och tårta berättade fd skräddarmästare Arne Carsson minnesbilder från Ösmo:

Göran Janulf spelar

Det handlade först om en ladugårdsbrand, som en smygrökande pojke ställt till med, i höet i en lada. Som väl var kunde alla djuren släppas ut. Det kom folk från alla håll för att hjälpa till och släcka. Vatten togs först från en ankdamm (under högljudda protester från ankorna) och sedan med langarkedja från ett närbeläget träsk. Så småningom kom en grön Ford, modell -29, med kyrkans vattenspruta och då fick man bukt med elden och skadan blev inte så omfattande. Korna gillade läget för dom fick komma ut och beta och grisen ville bli kvar i dyn i träsket. Man lyckades så småningom få tillbaka honom till stian.

En liten man med ett litet hus på hjul (cykelhjul) brukade komma några år runt 1930. Han kom på våren när liljekonvaljerna blommade. Han sålde luffarslöjd och alla som köpte något fick en liten vers som han diktat. Arne mindes att han tillsammans med sin mamma gick förbi den lilla vagnen och gubben låg bland liljekonvaljerna och läste tidning. Arne höll sin mamma hårt i handen. När de gick tillbaka var gubben inne i sitt hus och då kändes det mycket lugnare.

Kaffejanne cyklade runt och sålde kaffe och spelade dragspel ”Bra kaffe till bra pris” sa Arnes mamma. Han bodde högst uppe i Ösmo stationshus. Han sjöng egna visor till gamla melodier. Han sa om sig själv: Stora fötter små händer, inget hår och inga tänder, är det inte synd om saten då……… Några pojkar hade fått låna en gammal bil och frågade Janne om han ville följa med till Södertälje. Det ville han gärna skulle bara svida om…. När han kom tillbaka hade han tagit på sig damasker och hade dragspelet med sig. I Södertälje gick pojkarna på kaffé men Janne gick på krogen och drack upp alla pengarna han sålt kaffe och annat för. Han var verkligen en färgklick i Ösmo.

Mötesordförande, talare och musiker tackades med blommor.

Text: Lena Håkansson

Foto: Sören Polhede