Växtfärgning

Växtfärgning på hembygdsgården i Nynäshamn

Söndagen den 15 juni luktade det vedeldning på hembygdsgården i Nynäshamn. Den som gick dit och tittade fick se växtfärgning enligt en traditionell modell. Där huserade sju stycken ”färghäxor”, från Uppland-Sörmlands vävare, under ledning av Eva Hannerz.

Det eldades under fem stora grytor, var och en med en växtsoppa i. Grytorna innehöll: krapp, renfana, skal från gul och röd lök, björklöv och koschenill. När växtdelarna hade kokat en timme i vattnet silades de bort och garnet (vitt och grått alunbetat ullgarn) drogs ner i färgbadet med hjälp av två pinnar.

Efter en timme i sjudande vatten var garnet färgat och klart att sköljas. Krappen måste dock hållas på 70 grader hela tiden för att färgen skall bli fin. Efter varje bad lakades färgen ur lite och garnet i nästa bad fick en ljusare nyans.

Genom tillsatser som järnvitriol eller pottaska i ett par av de sista baden och ett experiment med rödbetsbad och ett med gullregnblomsbad och ett med lupiner så fick alla deltagarna med sig 39 olika små färgdockor hem.

 

Fotnot: Krapp är en färgväxt vars rötter ger en röd färg. Koschenill är en sköldlus som lever som parasit på kaktusar i varmare klimat. Den blir starkt röd.

Text: Lena Håkansson, Foto: Sören Polhede